Reizen 2012-2013

schiethartreizen.nl

Telefoon: 072 - 520 4550
E-mail: Info@schiethartreizen.nl

11-19 mei 2013 Apulië en Basilicata

7-15 september 2013 Abruzzen: langs herdersroutes

 

wandelenitalië.nl

Karina van der Meer

Telefoon: 071 5125 343
GSM: 06 1074 7739

 

20-27 april 2013: Rome van renaissance en barok Zie hieronder beschrijving

25 mei-1 juni 2013 Frescoreis Marche Zie hieronder beschrijving

 

Rome van de renaissance en barok

zaterdag 20 t/m 27 april 2013

Bernini.David 

David van Bernini (detail)

In het kader van cursussen over Rome van kunsthistoricus drs. Ernest Kurpershoek, gespecialiseerd in Italiaanse renaissance en barok, organiseren we een reis naar Rome in april 2013.

De bekende schrijfster en journaliste Andrea Vreede, die in Rome woont, zal speciaal voor ons een lezing houden over het 'Hedendaagse Rome'.

Ernest Kurpershoek: "Op en rond de ruïnes van het antieke Rome verrees in de 16de en 17de eeuw een nieuwe stad, net zo grandioos, maar tegelijk zwierig, virtuoos en briljant. Dat is het Rome van de renaissance en de barok. In de theatrale vormgeving van pleinen, en inrichting van kerken en paleizen is de meesterhand is te herkennen van de grootste kunstenaars aller tijden: Michelangelo, Rafaël, Bernini en Borromini.
Tijdens ons verblijf zullen we al wandelend de vele aspecten van het Rome van de renaissance en barok leren kennen. Ook bezichtigen we fantastische musea, zoals Villa Borghese en Palazzo Colonna."

Prijs: € 1495,00. Inbegrepen: vlucht, transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt in een eersteklas hotel in het centrum, alle diners (we eten gezamenlijk), entreegelden tot musea (65 plussers ontvangen € 20,00 retour), weekkaart voor openbaar vervoer, lezing van journaliste Andrea Vreede en begeleide excursies. Niet inbegrepen:lunches, drank, eventuele concerttickets, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 245,00.

Datum: zaterdag 20 t/m zaterdag 27 april 2013.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Minimum aantal deelnemers 12, maximum 22.

Opgave en meer informatie: Karina van der Meer

DAGPROGRAMMA:

Dag 1. Aankomst vliegveld Rome Fiumicino om 14.45 uur met Alitalia en transfer naar hotel.

Dag 2. Bezoek aan de universiteitskerk S. Ivo alla Sapienza, het spectaculaire meesterwerk van Borromini. Vervolgens naar het mooiste bouwwerk uit de Romeinse Oudheid, het Pantheon (graf van Rafaël). Daarnaast staat de S. Maria sopra Minerva (sculpturen van Bernini; Christusbeeld van Michelangelo, renaissance fresco's ).
In de directe omgeving bevinden zich de S. Luigi dei Francesi en S. Agostino, beide kerken met belangrijke schilderijen van Caravaggio. De S. Ignazio heeft de meest ambitieuze gewelfschildering met sotto in su perspectief uit de baroktijd.

Dag 3. We bezoeken het Sint Pietersplein en de Sint Pieter met baldakijn (met de reliëfs van de barensweeën van een vrouw), de troon en de grafmonumenten ontworpen door Bernini. We maken een wandeling langs de Tiber naar Trastevere waar we de S. Maria in Trastevere bekijken, de kerk van S. Francesco a Ripa (met beeld van Ludovica Albertoni door Bernini), de S. Cecilia (met verbazingwekkend beeld van de heilige door Stefano Maderno).

Dag 4. Villa Borghese, gelegen in het prachtige gelijknamige park, is een museum met uitsluitend topwerken uit renaissance en barok, met als hoogtepunt de ongelooflijke sculpturen van Bernini.
Een belangrijke nieuwe bezienswaardigheid in Rome is het jezuïeten Collegio di Propaganda Fide dat nu voor het publiek is opengesteld; hierdoor zijn we ook in de gelegenheid de door Borromini ontworpen kapel te bezichtigen. De aangrenzende S. Andrea delle Fratte vertoont architectuur van Borromini en engelenbeelden van Bernini. Vanaf de Spaanse trappen met fontein della Barcaccia van Bernini wandelen we naar de Piazza en S. Maria del Popolo met een door Rafaël en Bernini ontworpen kapel, en schilderijen van Caravaggio en Carracci.

Dag 5. Bezoek aan de villa Farnesina, met fresco's van Rafaël. Aan de overzijde van de Tiber ligt Piazza Navona, aangelegd op een renbaan uit de klassieke oudheid, met de Vierstromenfontein van Bernini, pal tegenover de S. Agnese van Borromini. We bezichtigen kerken in de directe omgeving, zoals S. Maria della Pace (fresco's van Rafaël), en het Oratorio di S. Filippo Neri (ontwerp Borromini).
De middag is ter vrije besteding. Van 18.00 tot 19.30 uur een lezing van de journaliste Andrea Vreede over 'Het hedendaagse Rome', met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Dag 6. Het Palazzo Barberini is ontworpen door Maderno, Bernini en Borromini, en heeft een zeer belangrijke kunstcollectie met o.a. portretbustes van de Barberini familie door Bernini, schilderijen van Caravaggio, Titiaan en Rafael, en een geweldig gewelffresco van Pietro da Cortona. Naast het palazzo staat de Tritonfontein. In de S. Maria della Vittoria is de kapel van de Heilige Teresa van Avila, het totaalkunstwerk van Bernini.
Zeer interessant is een vergelijking te maken tussen twee kleine kerken, de S. Carlo alle Quattro Fontane van Borromini en de naburige kerk van S. Andrea al Quirinale ontworpen door Bernini.

Dag 7. Het door Michelangelo ontworpen plein Campidoglio wordt omgeven door de Capitolijnse musea met een rijke collectie klassieke sculptuur en een balkon met prachtig uitzicht over het Forum Romanum.

Dag 8. Zeer de moeite waard is het Museo Colonna, waar schilderijen worden getoond in een magnifiek barok decor. Vertrek uit Rome met vlucht van 15.00 uur.

NB Het programma kan aan wijzigingen onderhevig zijn in verband met openingstijden en andere omstandigheden.

 

 

 

Frescoreis Marche:

In mei 2012 was onze eerste cultuurreis naar Basilicata en Apulië een enorm succes, met 21 deelnemers. Een van hen heeft een prachtige fotoserie van de reis gemaakt, zie dit album. Dus gaan we weer op reis, nu naar De Marken. Deze provincie in Midden-Italië is in vele opzichten de moeite waard. Het heuvelachtige landschap met hooggelegen dorpen is magnifiek, het culturele aanbod is rijk gevarieerd, en hoewel er veel te zien is, komen er relatief weinig toeristen. We gaan werken bekijken van de Venetiaanse renaissance schilders Lorenzo Lotto en Carlo Crivelli, fresco's uit diverse perioden, kerken en kloosters, prachtige pleinen en hertogelijke paleizen, middeleeuwse kastelen en Romeinse opgravingen. We volgen te voet stukjes van de oude pelgrimspaden (sentieri religiosi), en hopelijk kunnen we ook een concert of een opera bijwonen in de intieme 19de-eeuwse theatertjes.

Het wordt een reis voor wie goed ter been is. We verplaatsen ons tussen de steden en de dorpen per bus met een vaste chauffeur.

Minimum aantal deelnemers 12, maximum 22.

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Stuur een mail naar Karina van der Meer Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken .

Prijs: € 1640,00. Hierbij zijn inbegrepen: vlucht, transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt, diners, entreegelden, vervoer en begeleide excursies. Niet inbegrepen: lunches, drank, tickets voor concerten, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 160,00.

Datum: zaterdag 25 mei t/m zaterdag 1 juni 2013.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Dagprogramma:

Zaterdag 25 mei: aankomst vliegveld Rome Fiumicino. Transfer naar ons viersterren hotel met buitenzwembad, in de buurt van Macerata. Het is een verbouwde adellijke villa uit de 18de eeuw, in een rustige en landelijke omgeving. De komende dagen bezoeken we stadjes en dorpen vanuit dit hotel. Om de bustocht van Rome door het bergachtige gebied van Latium, Umbrië en de Marken op een prettige manier te onderbreken stoppen we in Spoleto (leestip: Man uit het dal van Spoleto, Franciscus tussen zijn tijdgenoten van Helene Nolthenius) voor een cappuccino en bezichtiging van de kathedraal.

Zondag 26 mei: We volgen de sporen van Lorenzo Lotto in de pinacotheek van Recanati en bezoeken het bedevaartsoord Loreto. Het verhaal gaat dat het heilige huis van Maria in 1294 van het Heilige Land door engelen naar Loreto (laurierbos) werd gebracht. Het huisje bevindt zich in de gigantische Basilica, die in de loop der eeuwen veranderd is in een ware schatkamer van renaissance- en barokkunst. Bij de bouw van de kerk waren dezelfde architecten betrokken als bij de Sint Pieter, onder wie Bramante en Giuliano da Sangallo.

Maandag 27 mei: Monte San Giusto en Montecòsaro waar we fresco's in de kerken Santa Maria a Pie’ di Chienti en de San Claudio al Chienti bekijken, en het historische gedeelte van San Severino Marche, een oud dorp met een middeleeuws kasteel. Vandaag nemen we ook tijd voor een wandeling over een pelgrimspad vanuit San Severino Marche.

Dinsdag 28 mei: bezoek aan Camerino en Tolentino, fraaie dorpen met intieme pleinen en kleine pinacotheken vol fresco's uit de renaissance. In het hooggelegen Camerino bevindt zich een schouwburg met verrassend genoeg Romeinse opgravingen van een cryptoporticus achter het toneel.

Woensdag 29 mei: op weg naar ons volgende onderkomen in Ascoli Piceno bezoeken we Fermo, waar alweer prachtige pleinen, kerken en palazzi te zien zijn, en Romeinse cisternen in een uitgebreid ondergronds complex. In Ascoli Piceno logeren we in een eersteklas hotel pal achter de Piazza dell’Arringo en op een paar minuten lopen van de 'openluchtsalon' Piazza del Popolo.

Donderdag 30 mei: Ascoli Piceno. Bezoek aan het schitterende centrale plein van de stad, de Piazza dell’Arringo met romaans baptisterium en Dom, de Piazza del Popolo met het gelijknamige palazzo en het fameuze Caffè Meletti, diverse middeleeuwse kerken en een goed bewaard gebleven Romeinse brug.

Vrijdag 31 mei: Ascoli Piceno. Na werk van onder meer Crivelli en Titiaan in de Pinacoteca Civica te hebben bestudeerd, gaan we naar het grote Eremo di San Marco, een wandeling in de natuur over een sentiero religioso van ongeveer anderhalf uur. Wie niet de berg omhoog wil klimmen, kan er ook met onze bus komen, dan is het nog maar 10 minuten afdalen naar de San Marco en ontmoeten we elkaar daar. Deel van de middag is vrij.

Zaterdag 1 juni: transfer naar vliegveld Rome.

NB Het dagprogramma kan aan wijzingen onderhevig zijn.

Aanbevolen literatuur:

Ernest Kurpershoek, Italiaanse fresco's, Olive Press, 2011.